keskiviikko 28. tammikuuta 2015

hyvästi pieni seikkailijapoika!

Sanoin maanantaina, että kaikki näyttää olevan hyvin. Ja niinhän se näyttikin. Tiistai-aamuna mikään ei ollut enää hyvin. Kun tulin navetalta, huomasin, että iso ruskea pentu (kyllä, juuri se jota kovasti kehuin) ei juonut. Puntari kertoi sen menettäneen jo 20g painoa. Lämmöt olivat 35,1°C. Useammat eläinlääkärit sanoivat, että ei sille voi tehdä mitään muuta, kuin koettaa pakkosyöttää ja pitää lämpimänä. Nutriplussaa ja emonmaidonvastiketta. Iltapäivällä sain yhden eläinlääkärin kiinni, joka ehdotti AB-kuuria, oireet voisivat täsmätä keuhkotulehdukseen. Tai ehkä herpekseen. Eläinklinikoille Iisalmeen ja Kuopioon koetettiin, sanoivat että pentu ei kestä matkaa, heillä on täyttä tai he eivät voi tehdä noin pienelle mitään. No, ehkä puoli tuntia antibiootin jälkeen pieni ruskea kuoli.

Tuntuu niin pahalta. Eilen ja tänään on itketty niin paljon, että päätä särkee edelleen. Miksi tuo pentu kuoli? Elvytinkö minä sitä väärin? Kuolevatko muutkin pennut? Entä Sanni?

Pentu lähti tänään Helsingin Yliopistolle tutkittavaksi. Arvoin Eviran ja Yliopiston väliltä, mutta saamani tiedon mukaan Yliopistolla on pätevä neurologiaan erikoistunut patologi. Ja siellä oltiin jopa kuultu kelpien CAsta. Tsekataan se siis samalla varmuudenvuoksi, vaikka olen 99% varma asialla olleen keuhkotulehduksen tai herpeksen. Ja ainakaan kuulopuheitten mukaan ko sairautta ei ole koskaan tavattu näin pienillä pennuilla. Asiasta kiinnostuneiden kannattanee malttaa mielensä - jos (ja toivottavasti kun!!) muut pennut ovat OK, tutkimuksessa voi kestää jopa kolme kuukautta. Jos muut pennut sairastuvat, yrittävät parhaansa mukaan nopeuttaa tutkimusta.


Muut pennut näyttävät reippailta ja syövät hyvin, ainakin toistaiseksi. En nuku edes samassa huoneessa kuin pennut, mutta jos kuulen kesken unen pienenkin vikinän, pomppaan automaattisesti ylös. Että se siitä normaaliin elämänrytmiin palaamisesta, katsellaan uudestaan parin viikon päästä..

Poika 1 (B&T) - (440g) (485g) (530g) (598g) 725g
Tyttö (B&T) - (340g) (375g) (415g) (463g) 580g
Poika 2 (R&T) - (360g) (405g) (456g) (488g) 605g

Kasvuprosentit 21%, 23% ja 25% 44h:n ajalta. Punnitsin pennut toki viime yönä, mutta ihan tarkkaa mielikuvaa ei luvuista jäänyt - halusin vaan varmistaa, että painot oikeasti nousevat ja pennut ovat OK.



maanantai 26. tammikuuta 2015

3pv painot


Hienosti kasvavat pennut. Ainoastaan tuo pienempi punainen urospentu, sen kasvua pitää seurata - mittasinko edelliskerralla väärin vai onko sen kasvu selkeästi huonompi kuin muiden. Pitää siirrellä sitä paremmille nisille, jos etummaisissa liikaa roikkuu.

Punainen iso urospentu on hauska. Se kiipeilee ja liikkuu jo kovasti - oli jo laatikossa eläinlääkärillä melkoinen tutkimusmatkaaja. :) Muutkin pennut ovat virkeitä ja hauskoja, mutta tuo yksi erottuu tällä hetkellä parhaiten joukosta!


Poika 1 (B&T) - (440g) (485g) (530g) 598g
Tyttö (B&T) - (340g) (375g) (415g) 463g
Poika 2 (R&T, valkea viiva rinnassa) - (360g) (405g) (456g) 488g
Poika 3 (R&T, isompi valkea merkki rinnassa) - (450g) (505g) (540g) 595g


 

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

2pv painot


Poika 1 (B&T) - (440g) (485g) 530g
Tyttö (B&T) - (340g) (375g) 415g
Poika 2 (R&T, valkea viiva rinnassa) - (360g) (405g) 456g
Poika 3 (R&T, isompi valkea merkki rinnassa) - (450g) (505)g 540g


Pennut ja Sanni voivat erittäin hyvin. Sannin leikkaushaava on siisti, maitoa riittää ja pennut kasvavat. Ruoka maistuu Sannillekin. Ehkä nyt voisi palata taas hetkeksi normaaliin elämänrytmiin ja lakata stressaamasta. :)

Hieman huonolaatuisia nuo Lumialla kuvatut videot, tarvitsi ihan taskulampun avuksi. Täytynee koettaa ottaa huomenna videota kunnon kameralla!





lauantai 24. tammikuuta 2015

1pv painot

Hyvin ovat pennut lähteneet kasvamaan.

Poika 1 (B&T) - (440g) 485g
Tyttö (B&T) - (340g) 375g
Poika 2 (R&T, valkea viiva rinnassa) - (360g) 405g
Poika 3 (R&T, isompi valkea merkki rinnassa) - (450g) 505g


huono onni jatkuu - sektio

Kaikki ei mennytkään niinkuin odotettiin. Odottelin lämpöjä laskevaksi viikonlopusta lähtien, ja ne viimeinkin laskivat keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Lämmöt eivät kuitenkaan nousseet odotetusti - lähdin vähän aiemmin koulusta torstaina, jotta kerkeäisin varmasti synnytykseen. Mutta ei, lämmöt rupesivat nousemaan hieman vasta perjantai-aamuna. Poltot olivat vaimeat vielä kaksi tuntia ensimmäisten työntöjen (ja vesien) jälkeen, joten päädyin lähtemään eläinlääkärille samointein. Aluksi näytti, että odotellaan, annetaan vain kalkkia ja ehkä oksitosiinia. Ensimmäinen pentu jäi kuitenkin synnytyskanavaan kiinni, joten Sannille jouduttiin tekemään sektio.


Jopa se noin 3h synnytyskanavassa ollut pentu voi hyvin. Pentuja syntyi yhteensä viisi, kolme urosta ja kaksi narttua. Toinen nartuista oli hyvin pieni ja alikehittynyt, joten siitä ei ollut eläjäksi ja se hiipui pois.

Poika 1 (B&T) - 440g
Tyttö (B&T) - 340g
Poika 2 (R&T) - 360g
(Tyttö (R&T) - Hyvin pieni ja alikehittynyt, syntyi elävänä mutta kuoli)
Poika 3 (R&T) - 450g




Pelotti kyllä nähdä Sanni maha auki leikkauspöydällä. Olin melkein varma, että nyt se kyllä kuolee. Olen ollut mukana monenlaisissa lehmien ja lampaiden kanssa, mutta onhan se koira aina eriasia. Koiran tunnearvo on mittaamaton. Mutta, Sanni kuorsasi koko leikkauksen ajan sikeässä unessa, ja ei vaikuta nytkään kipeältä. Aluksi Sanni ei jaksanut itse hoitaa pentujaan, jouduin pissattamaan ja kakattamaan pennut muutaman kerran. Ehkä 4h kotiinpaluun jälkeen Sanni rupesi hoitamaan pentujaan itse, ja minä pääsin hetkeksi nukkumaan. Meinasin nukkua ensimmäisen yön pentulaatikon vieressä, mutta siirryin kyllä aika äkkiä omaan huoneeseeni karkuun . :p

Kaikki pennut ovat todella reippaita, myös se ensimmäinen, synnytyskanavassa juminut pentu. Kiemurtelevat, huutavat hurjasti, tuhisevat... :)


Pennut näyttävät selkeästi kelpieiltä, mutta täytynee vielä seurailla niitä ja ottaa tarvittaessa DNA-testi. Olen kyllä niin onnellinen, että kaikki tuntuu olevan nyt ihan kunnossa! :)

keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Kiimantarkkailukoira Cindy - kiimakoulu osa 1

Cindy aloitti tänään kiimantarkkailukoirakoulun. Mielenkiinnolla ollaan odoteltu ja katseltu, millaisia tuloksia saavat kyseisellä koulutuksella aikaan, ja koska tulokset ovat olleet ilmeisen hyviä, ilmoittauduin mukaan. Mietin vähän minkä koiran otan. Cindy tuntui helpoimmalta ratkaisulta, koska se on ollut niin helppo kouluttaa joka asiaan, ja toisaalta se on valmis koulutettavaksi - ei tarvitse keskittyä sen kanssa mihinkään sellaisiin juttuihin kuten käytöstavat, oppiminen tai olosuhteet.

Koulutus aloitetaan opettamalla koira etsimään teetä. Alkuopetuksessa käytetään hajuntunnistukseen tarkoitettua "nuuskutinta", jonka avulla koira on helpompi opettaa tunnistamaan haluttu haju.

Tänään opeteltiin käyttämään nuuskutinta ilman koiraa sekä totutettiin koiraa nuuskuttimeen. Cindy hyppi hyvin pöydälle missä nuuskutin on. Ensimmäisellä kierroksella reagoi pienesti "purkinvaihtajapaletin" kolinaan, mutta toisella kierroksella ei kuullutkaan enää sitä pientä räminää. Ehkä minä luin Cindyä väärin, ja se ei kauheasti jännittänytkään sitä. :)



Huomenna jatketaan, jos Sanni ei päätä lopettaa panttaamista yöllä. Tänään tuli 65pv oletetusta astumisesta, joko olettamus on väärä tai Sanni kantaa pitkään.. Tosi rauhallinen se on, lämmöt ovat olleet tänään välillä 37,1°C-37,5°C. Sannin normaalilämpö on matalampi kuin normaalisti, yli viikon ajan mittauksilla olen saanut lämpöjä (tätä päivää lukuunottamatta) 37,3°C-38,2°C. Pennut vaikuttivat ainakin eilen olevan elossa (vietin varmaan tunnin pentulaatikossa Sannin kanssa tunnustellen mistä minä ne pennut löydän, kun moisesta tarkkailusta ei kokemusta ole). Pitää käyttää Sannia eläinlääkärillä päivän, parin päästä, jos ei rupea homma etenemään!


lauantai 17. tammikuuta 2015

uusi blogi

Agilityn lopettamispäätöksen vuoksi päätin aloittaa uuden blogin kirjoittamisen. Tässä blogissa pääpainona tulee olemaan paimennustyöt working kelpieiden Sannin, Cindyn, Caran ja Ruun kanssa. Sivuosissa muut harrastukset mitä keksimmekään agilityn tilalle.

Syy agilityn lopettamiseen on se, että pelkään liikaa. Riskit työkoiran kanssa reenaamisessa ovat liian isot - on ihan OK, jos koira menee rikki töissä, mutta harrastukset ovat täysin vapaaehtoisia. Tuon ensimmäisen syyn lisäksi agility ottaa enemmän kuin antaa - minä tykkään siitä niin paljon, mutta 80km ajomatka suuntaansa on liikaa. Samoin se, että kerkeän aikaisintaan illan viimeiseen ryhmään, ja pääsen nukkumaan liian myöhään, yöunet jäävät liian lyhyiksi aamunavettaa ajatellen. 

Lyhyt esittely: Kelpiet tekevät töitä vanhassa parsinavetassa, lypsylehmiä on noin 25. Lypsylehmien ja nuorkarjan lisäksi meillä on noin 30 uuhta ja hieman lihakarjaa. Todennäköisesti luovumme lihakarjasta kokonaan, ainoastaan kyytöt jäävät. Kelpieillä on eniten töitä kesäaikaan - lampaiden ja hiehojen laidunsiirrot, sekä lypsykarjan liikuttaminen laitumen ja navetan välillä.Talvella töitä on vähemmän.

Kesää odotellessa :)
Cindy ja Cara kävivät osteopaatilla torstaina 15.1. Cindyllä löytyi kireyttä pääosin vasemmasta lavasta, ranteesta ja ristiselän alueelta. Caralla oli toinen kylki tiukempi, muuta sen kummempaa siitä ei löytynyt.

Fyssari tsekkasi Cindyn loppiaisena, silloin huomattiin myös tuo ristiselkä, lapojen alue ja niiden lisäksi hoidettiin oikean lonkan jäykkyyttä - fyssari sanoi Cindyn liikkeistä, että oikea takajalka on liikkeeltään hieman hitaampi kuin vasen.

Ruu kävi torstaina 15.1 välikuvissa samalla kun tytöt kävivät osteopaatilla. Pelotti aivan kauheasti, mutta kahden eläinlääkärin mielipide on se, että Ruulla on A/A-lonkat, kyynärät 0/0 ja selkä LTV0.


Aiheesta lisää myöhemmin, mutta Ruun välikuviin oli syynsä. Sanni on viimeisillään tiine, ja aika suurella varmuudella pentujen isä on Ruu. Mahdollisesta astumispäivästä tulee 63vrk 19.1. Tämä vahinkohan on sinällään melko outo - kun isäni karkuutti Sannin Ruun kanssa ulos, asia huomattiin ja Sanni ultrattiin 4vk kohdalla, jotta voidaan ottaa kohtu pois. Koska mitään ei näkynyt, ajattelin eläinlääkärin suosituksesta leikkauttaa Sannin vasta talvella pari kuukautta juoksujen jälkeen. Vuodenvaihteen tienoilla aloin olla jo varma, että diagnoosi on väärä. Ja niinhän se olikin, vein Sannin uusintaultraan 8.1. Arvio 4 pentua, mutta tuossa vaiheessahan ei pysty enää hyvin pentujen lukumäärää arvioimaan.


Sanni on nyt hyvässä kunnossa, osteopaatti auttoi. Pyysin pari päivää takaperin mielipiteen Sannin lonkista ja selästä, mikä on realistinen arvio kerrottavaksi mahdollisille pentujen ostajille. Lonkat ovat edelleen B/C, oikeassa lonkassa hieman nivelrikkoa. Selässä on spondyloosi, mutta sille ei löydy rakenteellista aiheuttajaa. Aiheuttaja voisi kuulemma olla rappeutunut välilevy. Olisi niin mukava tietää, onko tuo tullut käytössä vaiko joillain koirilla on vaan alttius ko rappeumaan. Mutta, Ruun terveystulosten jälkeen minua ei pentujen terveys lonkkien ja selän osalta niin huoleta, enemmän pelkään mörköä nimeltä pikkuaivorappeuma. Sannin veljen pennut sairastuivat siihen, eli Sanni on mahdollisesti kantaja ko sairaudelle. Jostain syystä ihmiset ovat saaneet kuvan, että Sannilla olisi pikkuaivoataxia, mutta se ei ole totta. Sanni on terve, mutta se voi kantaa virheellistä geeniä. Jotta sairaus puhkeaa, tarvitaan kaksi kantajaa kohtaamaan - eli näin ollen jos pennut sairastuvat, Ruukin on kantaja. Riski pentujen sairastumiselle ei ole kauhean iso, mutta ko pelko on olemassa, kokoajan mielessä. Pikkuaivoataxiasta löytyy tietoa etenkin englanniksi, googlaamalla CA, ataxia kelpie tai jotain vastaavaa. Vaikka pennut olisivatkin terveitä, niitä ei tulisi käyttää jalostukseen tulevaisuudessa, jottei tuo inhottava sairaus leviäisi.